Om meg

Anne Berggraf

Anne Berggraf heter jeg, og så ofte på når moren min sydde da jeg var liten. Jeg fikk mange hjemmelagete kjoler. Syinteressen har alltid vært der, og etter jeg var ferdig utdannet på Oslo Lærerhøgskole, og to år bak meg som lærer i ungdomsskolen, gikk jeg grunnkurs i kjole- og draktsøm på Sogn yrkesskole i 1991.

Faren min var seiler. Sommerene ble tilbrakt i båt langs norske- og svenskekysten. Seilinteressen ble plantet fra barnsben, og jeg har vært med andre seilere jeg kjenner når jeg har hatt anledning. Seiling i Middelhavet til de Aeoliske øyer i 2001, og i 2009 var jeg med "Go Beyond" over Atlanteren. Høsten 2016 kjøpte jeg min egen seilbåt, en Hallberg-Rassy Misil 2, på 24 fot fra 1976. "Dagny" heter hun, etter min farmor.

Noe av det første jeg gjorde med "Dagny", var å få nytt storseil, og dessverre kastet jeg det gamle. Men året etter ble det ny genoa, og denne gangen la jeg den gamle på loftet. Planen i oppgradering av båten var å sy ny sprayhood selv, og jeg gikk til innkjøp av en industrimaskin. Da kom ideen om å bruke brukte seil til forskjellige produkter, og den gamle genoaen på loftet fikk nytt liv som saccosekk, bag og litt annet.

Og tenk på alt det stoffet, materialet som går med til et seil! Og når seilet et utbrukt, går det oftest på fyllinga. De fleste seil består hovedsaklig av plast, og blir brent når man skal kvitte seg med det. Og det er synd, fordi det har fortsatt et stort potensiale. Seil er et perfekt, slitesterkt og tøft materiale som kan leve lenge etter det har gjort jobben i riggen. Gjenbruk og redesign sammen med identitet, det er bra!

Sying har lenge vært min hobby, men i februar 2023 ble det min heltidsjobb. Og sommerhalvåret tilbringer jeg så mye tid i båten som jeg kan. 

Det er rart med det, hvordan vi blir påvirket av våre foreldre. Takk til min mor for inspirasjon til å sy, og takk til faren min for at han prentet seillivets gleder inn i ryggmargen. Jeg savner dere begge.

Jakke av genakeren jeg var så heldig å få være med over Atlanteren i 2009

Jakke laget av Go Beyonds gamle gennaker, perfekt vindjakke.